seLamaT daTanG

sebuah cerita untuk diceritakan

Saturday, January 18, 2014

Ibu

Mimbar Pencetus Ummah musim pertama telah melabuhkan tirai secara rasminya, dengan menyaksikan PU Hafidz muncul sebagai juara. Kepetahan beliau berhujah dan berpidato, di samping huraian yang begitu rinci mampu menarik perhatian juri-juri profesional. Bukan hanya kepetahan beliau dalam berbicara, tapi pembawaan emosi yang betul betul mampu mengugah hati-hati yang mendengarnya. Tahniah untuk PU Hafidz.

Tapi kali ini saya tertarik dengan tazkirah yang disampaikan oleh Dr Ridhuan Tee Abdullah yang berjudul 'Ibu'. Tiada yang menyangka, Dr Ridhuan Tee Abdullah menjadi peserta bidang terjun dan dikehendaki menyampaikan tazkirah kepada umum. Tazkirah singkat ini mungkin dilihat biasa-biasa sahaja, tapi kisah dibalik ini telah mampu menyentuh banyak hati hingga meneteskan air mata termasuk AF Dato' Hassan Al Hafiz dan AF Ustz Kazim Elias Al Hafiz.

Biarpun berlainan agama, kasih seorang anak terhadap ibu tidak pernah putus apatah lagi Islam mengajarkan ummatnya agar senantiasa berbakti kepada kedua orang tua. Begitu indahnya Islam mendidik ummatnya.

Jom kita sama-sama hayati tazkirah yang disampaikan oleh beliau ;


No comments:

Post a Comment