seLamaT daTanG

sebuah cerita untuk diceritakan

Monday, May 26, 2014

Aku seorang sukarelawan

Seringkali ditanya kenapa begitu beria-ria dalam aktiviti Orang Asli yang jauh nun di pedalaman. Adakah mereka saudara kamu? Apakah manfaat yang kamu dapat dan kamu telah bazirkan waktu mudamu dengan mereka? Pelbagai jenis soalan yang sering dilontarkan kepada aku sepanjang aku begelar sukarelawan.

Pertama-tamanya,aku cuma mampu melafazkan rasa syukur di atas nikmat yang Allah kurniakan kepada aku sehinggala detik ini. Memanjangkan syukur diatas nikmatNya adalah tanda kita hamba yang bersyukur sesuai dengan firman Allah "Jika kamu bersyukur  diatas apa yang kamu perolehi dan sesungguhnya Aku akan menambahkan nikmat ke atas mu tapi jika kamu kufur di atas nikmatKu,azabku amatlah pedih.


Jika dihayati sepenuhnya firman Allah tersebut,akan jelas bahwa nikmat yang ada di muka bumi ini tiada habisnya jika kita selalu meletakkan hak setiap nikmat itu pada haknya,tapi jika berlaku kezaliman iaitu meletakkan sesuatu bukan pada haknya, akan jelas mengundang murka Allah.

Tatkala kita diberi kelebihan, kemampuan & akal fikiran yang sempurna, adakah kita mahu menyia-yiakan begitu sahaja? Pasti kita memanfaatkan kelebihan yang kita ada ini untuk sesuatu perkara yang menguntungkan kita. Konsep yang sama juga dapat diaplikasikan kepada istilah sukarelawan itu sendiri.

Kita mempunyai segala kelebihan dan kemampuan, salahkah kita jika ingin berkongsi sedikit kegembiraan yang kita ada untuk mereka yang memerlukan? Ada yang menderma harta dan wang ringgit,tapi ada juga yang menyisakan waktu dan tenaga mereka, bahkan ada juga yang berkongsi kepakaran dan kemahiran yang mereka punya untuk mereka yang memerlukan. Kesudiaan yang tidak mengharapkan apa-apa keuntungan inilah dapat diartikan dan dimaknai dalam istilah sukarelawan. Jika diperhatikan secara bahasa, mungkin ianya digambarkan sebagai manifestasi teori semata, tapi maknailah dengan semnagat dan keikhlasan hati, nescaya kita mengetahui apa makna sukarelawan itu.

Kerja-kerja sukarelawan ini bukan sebatas terlibat dengan masyarakat Orang Asli semata-mata, tapi ruang lingkupnya adalah luas dan bergantung kepada kemahiran dan kepakaran yang kita miliki. Ada yang aktif dalam membantu warga emas,anak-anak yatim,ibu tunggal,orang sakit,orang miskin dan banyak lagi. Dikarenakan semnagat ingin berbagi kasih dan kebersamaan, nilai-nilai sukarelawan tidak pernah luntur.

Begitu juga aku, hanya bermodalkan ilmu yang tidak seberapa tapi begitu mendambakan perjuangan di belantara dengan cara tersendiri. Kerana masing-masing diantara kita pasti ada sedikit harapan untuk melihat orang lain gembira. Begitu juga aku, dan pilihan aku adalah mengabdikan kebersamaan dengan masyarakat Orang Asli. Harapan aku cuma satu, mereka mampu mempunyai kesihatan,pendidikan,dan sosial ekononi yang baik selayaknya kita masyarakat di bandar. Dikarenakan aku nempunyai latar belakang kesihatan,maka akan ku warnai pengabdian ku dengan memberikan hak-hak kesihatan kepada mereka. Tidak berarti dengan memberi pengobatan adalah jalan penyelesaian yang terbaik, sehingga kita lupakan aspek promosi dan pendidikan kesihatan. Inilah usha yang boleh kita upayakan kepada mereka sebagai langkah pro aktif dalam membantu dari segi sosial. Pepatah ada mengatakan 'Mencegah lebih baik daripada mengubati'.

Pengabdiaan ku ini bukan sebatas kemahiran yang aku miliki,tapi juga pengabdiaan spiritual. Yangmana kita manusia adalah merupakan khalifah Allah di muka bumi, lantas aspek-aspek kerohanian juga adalah sama penting untuk kita ketengahkan kepada masyarakat Orang Asli. Jika bukan kita,siapa lagi? Usah persoalkan seberapa hebat ilmu agama yang kita punya, tapi sebarkanlah seberapa mana yang kamu ingin sebarkan selagi ianya berlandaskan AlQuraan & Assunnah. 'Sampaikanlah kepadaku walau sepotong ayat'

Prinsip ini juga dapat terlihat jelas dalam konsep zakat dimana kita mengagihkan sedikit kelebihan yang kita punya untuk sama-sama kita rasai kenikmatan yang ada dengan saudara-saudara kita yang lain.

No comments:

Post a Comment