seLamaT daTanG

sebuah cerita untuk diceritakan

Thursday, December 4, 2014

Kisah sahabat

Bilamana kita berbicara tentang sahabat, pelbagai definisi yang sesuai untuk mengungkapkan kata-kata ini. Bahkan, saya tertarik melihat ia dari konteks yang lebih mudah iaitu melalui lagu...Antara contoh lagu adalah 'Sahabat' dari band Padi untuk siri karikatur aminasi Upin & Ipin. Upin & Ipin banyak mengangkat tema keluarga dan persahabatan sebagai jalan cerita. Bahkan, kumpulan nasyid Brother juga menceritakan tentang kisah sahabat sejati di jalan Allah.

Harini, saya ingin membicarakan tentang sahabat dan mentor terbaik saya En Dasuki. Kisah panjang beliau bermula dari waktu beliau masih mahasiswa hinggalah kini. Bahkan saya secara peribadi baru mengenali kisah silam beliau semalam setelah dimaklumkan sahabat saya saudara Ismail. Bagi saya, kisah silam adalah milik masing-masing individu, bilamana kita bersedia barula kita akan berkongsi dengan sahabat-sahabat lain. Jika ia harus disimpan rapi,biarkan ia tersimpan rapi.

Tapi, kali ini saya ingin berbicara dari aspek perjuangan. Nama En Dasuki Wahab sudah dikenali ramai di akhir tahun 2001 bahkan kisah beliau terpampang di dada-dada akhbar di kala itu.Kisah perjuangan seorang mahasiswa yang mempertahankan prinsip. Dikarenakan mempertahankan prinsip,beliau menjadi mangsa ketidakadilan sesetengah pihak yang tidak senang dengan ketegasan dan kelantangan beliau.

Ketegasan demi prinsip bukan hanya di zaman mahasiswa, tapi turut dikekalkan hingga kini. Bukan kerana demi prinsip kita akan membangkang,tapi kerana dengan prinsip kita melakukan sesuatu dengan lebih amanah dan bertanggungjawab.

Ketegasan dan kelantangan beliau bukan berarti ada jarak kesombongan dan keegoan di dalam diri beliau, tapi adalah merupakan keperibadian beliau. Susun kata yang teratur dan berbudi bahasa mencerminkan ketinggian sahsiah beliau. Bahkan, beliau banyak mengabdikan diri dalam kegiatan kemasyarakatan khasnya dalam komuniti Orang Asli dan menikmati nilai-nilai kebersamaan dan kepedulian bersama-sama dengan sahabat- sabahat lain.

Kisah perjuangan beliau masih panjang untuk disingkapi, tapi cukupla secebis kisah ini untuk tatapan kita bersama. 

"Setiap kamu adalah pemimpin dan akan ditanya kelak soal kepimpinan kamu"

# sdra Ismail berkata,jika nak tahu lebih lanjut siapa itu Dasuki Wahab, tanyala kepada incik Google kerana incik Google masih meyimpan kisah-kisah beliau.....
Bersuara bukan membangkang,
Bangkit bukan menentang,
Biar pahit suara perjuangan
Biar onak dan duri di persimpangan
Tapi,
Hati selalu kental di jalanNya
Mengambil setiap kisah sbg hikmah,
Mengatur langkah ke depan dgn bimbinganNya
Kerana,
Hidup adalah suatu medan ujian
Buat hambaNya yg ikhlas menerimaNya
Tiada yg terbaik buat seorang hamba melainkan terus merayu & meminta daripadaNya

# selamat ulang tahun kelahiran buat sahabat & mentor ambo en dasuki....

No comments:

Post a Comment