seLamaT daTanG

sebuah cerita untuk diceritakan

Monday, October 18, 2010

Bicara Kematian

Hidup ini terkadang zalim jika hanya difikirkan sesaat. Tapi jika kita merenung jauh ke hadapan,barulah kita mampu menyingkapi apa yang tersimpan disebalik semua itu. Kerana Allah tak akan memberi dugaan kepada hambaNya melainkan hambaNya mampu untuk itu. Begitu juga dengan kematian, kematian adalah sesuatu yang amat ditakutkan oleh semua manusia. Tapi bagi yang beriman, kematian adalah sesuatu yang amat dinantikan setiap masa.

Petang rabu, 29 September 2010 adalah merupakan hari terakhir yang menemukan aku dan beliau. Tarikh ini juga mudah diingat  dikeranakan bertepatan sehari sebelum bencana gempa bumi Padang 2009 pada 30 September yang mana aku adalah satu korbannya. Beliau yang aku maksudkan adalah bapa saudaraku yang aku kasihi.

Dalam pertemuan terakhirku, masih segar dalam ingatan apa yang kami bicarakan. Tidak pernah terlintas begini akhirnya. Bapa saudaraku telah kembali menghadap Yang Maha Kuasa pada pagi Ahad, 3 Oktober 2010 berselang 3 hari sesudah pertemuanku dengannya.

Diringkaskan cerita, bapa saudaraku telah didiagnose menghidap ‘oesophagus cancer stage 4’. Dalam ilmu perubatan, stage 4 adalah tingkat yang paling kritis. Jangka hayat yang diperkirakan juga sudah tidak lama.Tapi itu hanyalah perkiraan manusia berdasarkan ilmu yang mereka perlajari. Sesunguhnya yang Maha Megetahui tetap Allah SWT. Jika Dia berkehendak, maka terjadilah sesuai kehendakNya. Ini ditambah dengan pemergian saudara sepupuku, yaitu anakanda beliau pada pertengahan bulan Mei. Ibarat jatuh ditimpa tangga, begitulah nasib yang dialami beliau. Psikis beliau benar-beliau jatuh, kejadian inilah yang memperburuk keadaan kesihatan beliau.

Masa terus berlalu hingga memasuki bulan Oktober. Sepanjang bulan dari Mei-Oktober, pelbagai usaha telah dicoba oleh keluarga bapa saudaraku terutama kakak sepupuku yang terus berjuang termasuk mendapatkan pengobatan alternatif. Tapi, ternyata sel-sel kanser ini langsung tidak memberi sedikit ruang untuk mereka. Sel-sel kanser ini terus merebak dengan cepatnya.

Dijadikan cerita, pada petang rabu tersebut aku berinsiatif untuk memberi sedikit nasihat memandangkan sepanjang pengamatanku, psikis bapa saudaraku benar-benar ‘drop’. Psikis yang tidak stabil akan menyumbang cepatnya sel-sel kanser ini merebak. Sebetulnya, aku tidak sanggup untuk melakukan ini tapi dikarenakan kasih dan sayangku, kukuatkan juga setelah aku mendapatkan izin dari keluarga bapa saudaraku.


Assalamulaikum P’lang....P’lang dapat dengar suara saya? Sebelumnya, saya minta maaf sedalam-dalamnya dari hujung rambut sampai hujung kaki jika kata-kata saya nanti kasar atau tidak sopan. Sebetulnya saya tak layak untuk duduk disamping P’lang untuk memberi nasihat, tapi sebab saya tak sanggup lihat P’lang dalam keadaan macam ni, saya kuatkan juga. Maafkan saya P’lang.


P’lang, P’lang ikhlas terima sakit ni? (Mata P’lang ku sayu menatap mataku, kemudian berlinang airmatanya jatuh membasahi pipi)Maaf kan saya P’lang kalau saya lancang tanya soalan ni. (P’lang ku berusaha untuk bersuara walaupun agak sukar untuk beliau, P’lang ikhlas jawabnya terbata-bata) Tidak kusedari,ternyata pipiku juga telah basah dengan air mata yang jatuh berlinangan.

Maafkan saya P’lang. Kalau P’lang ikhlas, kenapa P’lang terus murum? Sesungguhnya Allah tak pernah bagi cobaan pada hambaNya jika hambaNya tak mampu untuk pikul itu. (Mata P’lang ku terus berlinangan air mata, sesakali kelihatan beliau ingin mengatakan sesuatu tapi terbata-bata) Maafkan saya sekali lagi P’lang.

Suasana hening untuk seketika, di mana otak ku ligat berpikir apa lagi yang harus aku katakan.

P’lang, sesungguhnya setiap yang hidup pasti akan mati, tak terkecuali kita sebagai hambaNya. P’lang harus yakin dan percaya akan ini, kerana ni kata-kata Allah. Dalam surah Yaasin, ayat-ayat terakhir ada Allah berfirman : Jika Aku berkehendak, maka jadilah ia.

Mata P’lang ku terus berlinangan, setiap kali berlinangan air mata, setiap kali aku meminta maaf. Sudah tak terhitung berapa kali aku meminta maaf.

P’lang kena kuatkan semangat, tabahkan hati dalammenghadapi dugaan Allah. Betapa kita ikhlas, tabah dan kuat terima dugaan Allah, makin Allah sayang. Sehari-hari kita dah bersumpah dengan Allah 17 kali siang malam, ini terlihat setiap kali kita baca doa iftitah : kuserahkan solatku, hidupku, matiku hanya untuk Mu Tuhan sekalian Alam. Adakah kita tak ikhlas P’lang?

Dalam surah alfatihah ; Allah ada berfirman : Hanya pada Mu aku sembah dan hanya padaMu aku memohon pertolongan. Ini buktinya, Allah nak suruh kita meminta padaNya kerana Dia adalah sang pencipta yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang. Teruslah meminta padaNya agar diberi kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi dugaan ini. Jangan pernah kita putus dari berharap dariNya.

P’lang aku terus berusaha untuk berkata, tapi kelihatan begitu sukar baginya untuk mengatakan sesuatu, yang kelihatan adalah linangan air matanya. Aku terus menjadi hiba, adakah kata-kataku begitu kejam dan tak berperikemanusiaan?? Sekali lagi aku memohon kemaafaan, maafkan saya dari hujung rambut sampa hujung kaki saya P’lang. P’lang aku mengganguk

Allah tak akan merubah nasih sesuatu kaum melainkan mereka sendirilah yang merubah nasib mereka. Begitu juga dengan kita semua,saya, M’lang ,K’yan,Aween,Zurin dan K’linda tak dapat berbuat banyak melainkan untuk terus menyokong dan berbakti pada P’lang.Tapi semuanya tetap terletak pada P’lang, kalau P’lang berterusan macam ni berarti P’lang tak ikhlas terima hakikat ini. P’lang tak lumpuh, P’lang sakit kat dada je. Kaki dan tangan P’lang masih ada dan kuat. Tapi kalau P’lang terus berpikir sakit dan sakit dan tak nak bergerak dan terus berbaring. Nanti akan memudaratkan yang lain. P’lang kena kuatkan semangat, P’lang tetap kena makan sendiri, jalan sendiri. Kuatkan semangat P’lang.Hanya P’lang seorang je yang mampu melakukan semua ini.

P’lang jangan terus larut dalam keadaan muram, bagi kita orang Islam, berdosa besar nanti. Dalam rukun iman pon jelas kata, percayakan qada’ dan qadar. Jika sudah tersurat macam ni, P’lang kena ikhlas dan kuat. Ini tandanya Allah sayangkan kita.

Tetiba aku terdiam setelah P’lang ku akhirnya dapat mengumpulkan tenaga untuk berkata-kata. P’lang ikhlas dan redha akan cobaan ini.Terima kasih banyak-banyaksebab ingatkan P’lang.

Akhirnya aku menjawab alhamdulilah. Aku sekali lagi memohon maaf sambil mencium tangan beliau. Suasana semakin sebak, dan aku tak sanggup lagi untuk meneruskan kata-kata.

P’lang, P’lang rehatlah. Kalau nak apa-apa nanti saya panggilkan M’lang. Sesugguhnya dari Dia kita datang, dan kepada Dia juga kita akan kembali. Teruskan membasahi lidah dengan istighphar,bertahmid,bertakbir. Jangan biarakan larut dengan sedih.
Assalamulaikum P’lang. (waalaikumsalam, jawab P’lang ku terbata-bata)


Sekitar jam 3 pagi ahad, aku mendapat panggilan dari M’lang yang menyuruh aku bersegera kerumahnya. Aku langsung berpikir sesuatu yang tak beres pasti telah berlaku. Tapi aku belom berani untuk berasumsi yang tidak-tidak. Sebelum aku bergegas keluar dari rumah, ku sempatkan untuk menunaikan solat sunat 2 rakaat. Kemudian aku bergegas keluar.

Sesampai dirumah P’lang,  kelihatan sedara mara M’lang sudah berkumpul. Kelihatan juga sepupuku, abg kipli dan P’ngah. Aku langsung bergegas ke katil P’lang. Tanpa diminta, aku terus memeriksa pupil di mata beliau dengan ‘pen light’ yang telah ku bawa dari rumah. Tiada sebarang reflex, aku memeriksa kedua-dua belah tapi hasilnya sama, pupil mata P’lang tidak memberi respon. Tiada kata yang mampu aku ungkapkan pada waktu itu melainkan air mata ku yang tiba-tiba jatuh membasahi pipi. Ahli keluarga yang lain bertanya, tapi tak mampu ku katakan melainkan terus menangis. Innalilahi waiinahilahirajiun.

Peristiwa inilah yang tak akan ku lupakan sampai akhir hayatku, kerana perbualan terakhir kami terus terngiang-ngiang di telinga ku sampai hari ini. Semoga Allah mencucuri rahmat pada beliau.  Amin yaRabbalamin.

No comments:

Post a Comment