seLamaT daTanG

sebuah cerita untuk diceritakan

Monday, October 1, 2012

Bicara Bajet


Bicata bajet 1 :
Nie idea org marhaen mcm akuela, if harga transportation diturunkan hingga berpatutan dan terjangkau oleh rakyat rasanya da membantu kewangan rakyat Malaysia yg terbeban dgn tingginya kadar installment. Bkn setakat tu je, operator prngangkutan awam pon dapat nikmat. Btw mesti korg kate ni merugikan goment kn?So bantuan bersubsidi utk bahan bakar petroleum dan diesel dan boleh dikurangkan. Dgn kata lain hasil goment dr PETRONAS ttp menguntungkan. Base kpd pengalaman akuela la gi oversea mcm Kemboja n Indon, iniela yg dipraktikkan. Secara x lgsg rakyat akan cari utk alternatif utk berhemat iaitu dgn mrnggunakan transport public tp syaratnya goment kenela perbaiki mutu pengangkutan umum di seluruh pelosok negara dan bkn di bandar2 besar. Dlm waktu bersamaan,kita da amalkan cara hidup sehat dgn kurangnya kadar kenderaan di jalan dan menggalakkan masyarakat banyak berjalan. Nak hebat lg, bagi kenderaan spt kereta dgn hanya satu penumpang hendakla dikenakan kompaun khasnya di bandar besar waktu 'peak hour'. Nmpk mcm x lojik kn?Tp tuela yg diamalkan oleh Jakarta. Kn kate bajet rakyat,so kenala dengar suara rakyat 

Bicara bajet 2
Nak dikatakan aku ni pakar ekonomi tu idokler tp perencanaan goment utk memberikan rebate rm200 kpd belia utk beli handphone tu mcm xbrp tepat dan harus dikaji balikla. Ini dikarenakan dlm pasaran terdapat pelbagai jenis handphone yg ada 3G yg affordable. Tp sebaiknya kajila tarif yg dikenakan oleh operator telepon. Dahla tarif tu kkadang yg kurang munasabah,dtambah dengan hidden cost.

Jika ini diupayakan, hasrat goment utk mendapatkan masyarakat brrteknologi mungkin tercapai drpd ade handphone canggih tapi takde kredit. Kalau tak caya tanya diri masing2,handphone ade brp bijik?kalau kawan pki celcom,kita ade no celcom and begitu jugak utk maxis,digi dan sebagainya. Drpd menyediakan ikang,baik buwi jorang. 

Bicara bajet 3
Subsidi gula ditarik sebanyak 20sen atas alasan utk pencengahan awal DM. DM antara masalah utama rakyat Malaysia. Tapi bagaimana pula penyakit2 pernafasan seperti COPD,lung cancer,bronchiectasis dsb disebabkan merokok. Byk usaha goment utk mengekang masalah ini spt menaikkan cukai rokok, pengehadan kwsn merokok dan denda tapi usaha ini agak kurang optimal. Bahkan Majlis Fatwa Kebangsaan da mengatakan ianya haram. Aneh tapi nyata, realitinya berlainan. Dan jika dilihat pada bajet kesihatan banyak terarah pada pencegahan awal penyakit dan menaik taraf pusat kesihatan. Jika tidak menjadi beban, kenapa perokok2 ini tidak dikenakan biaya tambahan hospital, pakej insurans perubatan yg lebih mahal, cukai individu utk perokok. Kerana sebenarnya mereka adlah penyumbang kepada peningkatan perokok pasif yang akhirnya menyumbang masalah kesihatan komuniti. 

Bicara bajet 4: 
Seiring waktu, goment telah mmanfaatkan teknologi utk membantu dlm pelaksanaan harian yg harapannya mendatangkan manfaat tp terkadang mendatangkan mudarat kpd msyrkt awam sperti contoh pgenalan sistem AES di jalan2 raya. Di satu sisi, ada benar pandangan pihak goment didasarkan pada fakta2 dan keperluan semasa tp dipihak yg lain,iaitu rakyat adakah ini adlh pengajaran terbaik?sblm ini ramai yg sudah mengeluhkan ttg kberadaan kamera speed trap or saman ekor yg begitu membebankan. Memang tidak semua kbenaran berpihak kpd tindakan goment dan tidak juga berpihak kpd myrkt awam tp hendaklah dicarikan satu solusi yang memberi manfaat dan pengajaran buat dua2 pihak. Antara contoh, sblm ni pihak JPJ ada memperkenalkan sistem kejora iaitu sistem demerit lalulintas. Kenapa ianya tidak diperluaskan? Gunakan kamera ini sbg bukti utk mmotong markah merit dan jika ianya mencapai sessuatu nilai,gantung lesen memandu dan dikehendaki untuk mengambil lesen memandu semula. Bkn mengatakan denda itu tak efektif tapi jika disinergiskan mungkin lebih memberi impak positif. Tp denda juga haruslah affordable. Tindakan ini bukan hanya memberi pengajaran kpd pesalah trafik,tp mampu menekankan nilai2 etika mmandu dan saling menghormati....scr tak langsung,kadar kemalangan mungkin dpt dikurangkan kerana antara penyebab utama kematian non disease di Malaysia adlh kemalangan. 

No comments:

Post a Comment